Onvergetelijke games - Update 2013

Door ClementL op dinsdag 22 oktober 2013 18:00 - Reacties (12)
Categorie: Games, Views: 5.109

Dit is een vervolg op ¨Onvergetelijke games¨, een blogpost van mij uit 2010.

Deel 2: Mooie ervaringen en een toekomstblik

Tijd vliegt, en nergens zo snel als in computerland. Sinds mijn vorige blogpost heb ik alweer een heel aantal goede games gespeeld. Niet alleen dat, er is heel veel aan het veranderen in de gehele computerindustrie. Ik zou zelfs wel druven zeggen dat de gaming-industrie momenteel in een rumoeriger periode zit dan ooit tevoren. Dat leent zich natuurlijk mooi aan een analyse.

1. Onvergetelijke games 2

Mass Effect 3
Als je deel 1 en 2 gespeeld hebt, mag nummer 3 natuurlijk niet ontbreken. Maar helaas, zo episch als de serie startte, zo terleurstellend liep hij af. Het spel op zich was goed het had een aantal geniale momenten, maar de storywriting over het gehele spel gezien was ronduit amateuristisch. Een youtuber genaamd smudboy stelt het spel ook goed aan de kaak.
http://i.imgur.com/qVAP2Vi.jpg

Half-Life 2 (+ Episode 1 en 2)
In mijn eerdere blogpost gad ik aan dat Team Fortress 2 de enige shoorter van Valve is die ik leuk vind. Dit is dus inmiddels niet meer het geval. Wat mij indertijd een beetje van HL afhield waren de horror-elementen. Nu ik ouder ben schrikken die mij niet zo meer af. Uiteindelijk was ik er toch maar weer aan begonnen sinds het op dat moment het enige AAA titel was dat op Linux draait.
Dit spel is simpelweg een must-play voor iedereen die naar een story-driven shooter aan het zoeken is.
http://i.imgur.com/r9LJN42.jpghttp://i.imgur.com/ZHjzB5k.jpg

Portal 2
Nogmaals een spel afkomstig van Valve, en zoals hun traditie dicteert is het een geweldig spel. Nou zal ik niet zeggen dat het een must-play is, maar het komt heel erg nabij.
http://i.imgur.com/1N9xCJ0.jpghttp://i.imgur.com/rqb6o6k.jpg

The Elder Scrolls V: Skyrim
Dit was een beetje een verassing voor mij. Oblivion en Fallout 3 hadden mij niet echt kunnen bekoren. Dit spel deed dat zeker wel, en ik heb er dus ook onverantwoord veel tijd in zitten.
http://i.imgur.com/mR1N3Mu.jpghttp://i.imgur.com/5URenxv.jpg

The Longest Journey (en vervolg Dreamfall)
Ook weer eens een ouderwedse point-and-click. Deze spellen zijn zeer immersive, ondanks dat het eerste spel niet in first/third-person wordt gespeeld. Een must-play voor iedere point-and-click liefhebber, en ik zou zelfs zeggen dat een ieder die een goed verhaal zoekt dit spel moet proberen.
http://i.imgur.com/NYGfABl.jpghttp://i.imgur.com/ccRuPga.jpg

Titan Quest
Gewoon een leuk spel om een beetje coöp tussendoor te doen.
http://i.imgur.com/u7JuO2n.jpghttp://i.imgur.com/pE1O9ui.jpg

Dungeon Defenders
Ooit nog gespeeld als UDK demo, kwam deze verslavende Tower Defense RPG op steam uit. Leuk om alleen te spelen, nog leuker om samen te doen.
http://i.imgur.com/gMwZv91.jpghttp://i.imgur.com/Veh0Uq9.jpg

Minecraft
Stond ook al op mijn lijstje uit 2010, maar is nog steeds actueel. Het spel is zo uitgebreid als je het zelf maakt, en met een eigen servertje heb ik ook nog een groepje bekenden waar je gewoon een hoop lol mee kunt trappen.
http://i.imgur.com/0SUSez8.jpghttp://i.imgur.com/QGQqV71.jpg
Dit zijn inmiddels verouderde renders van de wereld waar ik sinds 2010 in speel.


Uiteindelijk heb ik niet eens zoveel gemamed afgelopen 3 jaar. Op een gegeven moment begon de leukigheid van shooters een beetje te verdwijnen, en kunnen alleen echt goede games zoals Half-Life 2 mijn nog boeien.

Verder staan Syberia 1 & 2 nog op mijn todo.

2. Waar gaat de toekomst ons brengen?

Het is in game-land rumoeriger dan ooit tevoren. Nieuwe consoles, nieuwe platforms en nieuwe game-centric Operating Systems.
Console-war, maar tegen wie vechten ze nou?
Microsoft en Sony hebben eindelijk na 7/8 jaar nieuwe consoles aangekondigd. Er zijn een paar dingen anders dan bij generaties uit het verleden.
Ten eerste heb je natuurlijk een grotere focus op internet services. Een machine op zich kan mensen niet meer overtuigen een betere optie te zijn. Services en gebruiksvriendelijkheid zullen uiteindelijk waarschijnlijk de doorslag geven. Als het op de hardware aankomt zijn machines niet zo uniek meer: door een vorm van natuurlijke selectie blijven uiteindelijk de betere architecturen over. Dit brengt me bij de tweede punt.
Doordat de hardware voor allebij de partijen door AMD is ontwikkeld, ze allebei op dezelfde architectuur zijn gebaseerd, ze allebei over 8 cores beschikken, en ze allebei 8GB werkgeheugen in het arsenaal hebben, lijken de consoles van deze generatie meer op mekaar dan ooit tevoren. En niet alleen dat: ze lijken ook op de PC.
En ten slotte het belangrijkste: op de E3 leek Sony eigenlijk meer bezig te zijn gamers te overtuigen van de capaciteiten van de console, dan dat ze werkelijk met Microsoft aan het concurreren zijn. En dat is ook niet zo gek. Ze zien langzamerhand potentieële klanten weggekaapt worden door de mobiele markt.
http://i.imgur.com/PA6HNIg.jpg

Natuurlijk wil niet iedereen op een mobiel apparaat gamen, er is zeker een markt voor big-screen gamers. Alleen krijgen ze op dat vlak ook concurrentie van makkelijk toegangkelijke alternatieven. Een trend wat mogelijk de komende paar jaar nog door blijft gaan zijn microconsoles zoals de Ouya*. Door hun lage prijs, kleine formfactor en zuinige hardware een aantrekkelijk alternatief. Misschien niet zo hardcore als de traditionele consoles, maar daar zit ook lang niet iedereen op te wachten.
Iets wat uiteindelijk misschien alle consoles de nek om gaat draaien zijn smart-TV´s.
TV´s on steriods
Op dit moment zijn smart-TV functies over het algemeen niet erg indrukwekkend. Maar als je meer richting het high-end segment kijkt word het al wat interresanter. Zo heeft samsung al even TV´s op de markt waarvan je de hardware kunt upgraden. Dit betekend dus dat je gewoon in je TV een console zit waar je op zou kunnen gamen, en zodra hij niet snel genoeg meer is hoef je alleen maar een upgrade te kopen. Dit is natuurlijk voor het gros van de casual-gamers een prettige toegankelijke oplossing.
http://i.imgur.com/Ip9ftIA.jpg
Android a la hardcore-gaming?
Vrij recent nog heeft Valve zijn Linux distro SteamOS aangekondigd. Dit zal praktisch gewoon een OS zijn met alleen de hoofdzakelijke softwarepakketten om games te spelen die direct naar Steam´s Big-Picture modus boot. Op zich is dit een heel mooie ontwikkeling voor gamers: de focus word zo van het apparaat weggehaald. Uiteindelijk zal iedere Linux-game op iedere ¨Steam Machine¨ moeten kunnen draaien. Dit geeft je een zekerheid dat je je games waar en wanneer dan ook kunt spelen, of dat nu is of over 10 jaar. Iets wat de consoles niet kunnen is games van de vorige generatie(s) draaien.
Valve past met zijn SteamOS een beetje dezelfde tactiek toe als Google met Android deed. Dit geeft fabrikanten een initiatief om hardware voor het platform te produceren: er is immers al een basis applicaties die het systeem zal kunnen draaien. Tegelijkertijd geeft dit Valve een nog grotere install base. Daarbij zal Steam ook nog op de desktop kunnen draaien en wordt op zo´n manier voorkomen dat er een ¨walled-garden¨ ontstaat. Immers heeft men de mogelijkheid een alternatief OS met service en games te maken. Mits zo uitgevoerd zou dat een ¨win-win-win¨ situatie zijn.
Overigens is dit natuurlijk een mooie aanwinst voor Linux desktop gebruikers (zoals ik), die zo toegang tot een grotere catalogus games krijgen (en natuurlijk betere Linux drivers :D).
http://i.imgur.com/Z1YZxL1.jpg
Streaming: zet de kraan maar open
Een phenomeen van de laatste paar jaar is is streaming: jij zet een goedkoop appraatje naast je TV en laat al het zware werk op een server gebeuren.
Echter ben ik er nog heel kritisch over. Op dit moment is de latency meestal nog te hoog om als hardcore-gamer tevreden te kunnen zijn. Ook hebben de meeste landen niet zo´n mooi hoge internetsnelheid als Nederland. Voor veel mensen is het dus geen optie. Maar ik verwacht dat tegen de tijd dat er een potentiële markt van redelijke grootte is, hardware allang sterk en goedkoop genoeg is om die games lokaal te draaien.
Iets wat zeker op dit moment veel potentie heeft is local streaming, een concept waar Nvidia al een tijd in aan het investeren is. Ook het aankomende SteamOS zal hier ingebouwde ondersteuning voor hebben.
En wat denk jij?
Wat denk ik? Wat doet het er nou toe wat ik denk? Maar aangezien je er toch naar vraagt...
Mijn verwachting is dat de nieuwe consoles de verwachte 10-jarige levensduur niet vol gaan maken. In ieder geval niet in de vorm zoals het nu is. Deze levensduur is alleen maar door Microsoft en Sony opgegeven omdat er waarschijnlijk geen traditionele consoles meer gaan komen na deze generatie.
De mobiele en embedded devices gaan de hele casual-market onder hun hoede nemen, waar Micro-consoles en SteamOS-based consoles de mainstream en hardcore gamers pakken. Open platforms zullen uiteindelijk zegenvieren, ook al zullen propritaire systemen mogelijk nooit verdwijnen.
En de desktop, ja die blijft natuurlijk bestaan ;). De meeste hardcore-gamers en proffessionals zullen nog altijd een normaal bureau-apparaat willen.*Ik zie hier en daar claims dat de Ouya een flop is, maar voor zover ik het weet draaien ze nog steeds. Op mijn eigen Ouya zie ik toch telkens weer nieuwe games verschijnen. Ze hoeven ook geen miljoenen te verkopen om een succes te zijn: het is immers een start-up.


Disclaimer: Dit is allemaal een observatie van een gewone sterveling die wat onderzoek gedaan heeft en de stof verder heeft zitten overdenken. Ik ben geen ziener. Ik ben wel een ICT´er.

Onvergetelijke games

Door ClementL op vrijdag 31 december 2010 17:17 - Reacties (29)
Categorie: Games, Views: 6.819

Mijn eerste weblog!

Ik heb momenteel vakantie en verveel mij een beetje. Gezien ik graag altijd wat te doen heb besloot ik dus maar eens wat sociaals op internet te gaan doen. Gezien ik al meer dan 1,5 jaar trouw (bijna) dagelijks op Tweakers kom besloot ik dus hier maar eens een weblog te openen.

Ik vond het wel leuk om zo aan het einde van 2010 nog eens terug te blikken op de games die ik gespeeld heb. Dan niet alleen in 2010, maar in mijn hele (nog niet al te lange) leven. Ik heb vervolgens een samenstelling gemaakt van de games die mij het meest bij zullen blijven hangen.

Hoor ik daar in de verte de zware voetstappen van trollers/haters of is Google weer eens bezig?

Vroege jaren

Deze tijd strekt zich van mijn geboorte tot de scheiding van mijn ouders toen ik 7/8jr was.


Age of Empires
Dit spel kan ik, al zou ik dat willen, nooit meer vergeten. Dit was gewoon het beste spel wat we hadden in die tijd. Uren tijd zijn hierin verstoken door mij zowel als mijn vader.
http://i.imgur.com/wC1yck4.jpghttp://i.imgur.com/dCpLAOg.jpghttp://i.imgur.com/Qb8WyOi.jpg


Moorhuhn
Een klein spelletje dat niet veel voorstelt, maar als klein kind ben je er toch wel gek van :+ .
http://i.imgur.com/Ejx1lAV.jpg

Jazz Jackrabbit
Waar anderen Mario of Sonic hadden, had ik Jazz Jackrabbit. Het is zo jammer dat ze dit spel dood hebben laten liggen en hem nu gebruiken voor eenvoudige Iphone spelletjes.
Ondanks dat we maar een demo in bezit hadden heeft het best een impact op me gehad.
http://i.imgur.com/AZ9oAOg.jpghttp://i.imgur.com/MQrywgX.jpg

Claw
Tja, niet veel aan toe te voegen. Gewoon geniaal.
http://i.imgur.com/BvdIKQ0.jpghttp://i.imgur.com/3vflOve.jpg

Putt Putt & Freddi Fish (Demo's)
Hmmm, tja... *uche*.
http://i.imgur.com/4FjtAk3.jpghttp://i.imgur.com/2YEpf5I.jpg

De computer herontdekken

Bij de scheiding van mijn ouders gingen alle pc's het huis uit. Pas tegen mijn 11/12de kregen we weer eens een computer. Dat was eerst een hele tijd Windows XP pinball spelen.
Deze periode beslaat alles van mijn 12e t/m mijn nieuwe pc van halverwege 2009.


Putt Putt & Freddi Fish (volledig)
:|

Age of Empires II
En blij dat ik was! Eindelijk eens een goed spel en wat voor een! Als ik geen nocd voor dit spel gebruikt zou hebben, was mijn cd al helemaal uitgesleten.
http://i.imgur.com/rVKiv7D.jpghttp://i.imgur.com/ONnhtiC.jpghttp://i.imgur.com/ld55VKT.jpg

Rollercoaster Tycoon
Moet ik nog uitleggen waarom? :9
http://i.imgur.com/ttDFJcn.jpghttp://i.imgur.com/p1EuKnL.jpg

Runescape
Tja, als 13-jarige tiener is het niet zo vreemd om dit spel te spelen. Ik was er helemaal weg van. Het was zowel de eerste MMO als RPG dat ik gespeeld had.
http://i.imgur.com/RfkGlH3.jpghttp://i.imgur.com/UZjoUPh.jpg

Bots
Na Runescape startte de MMO gekte bij mij. Ik kwam uiteindelijk bij een hyperactief spelletje waarbij robots mekaar kapot ramden. Helaas is de eigenaar, Acclaim, failliet gegaan en het spel dus niet meer te spelen.
http://i.imgur.com/pnoGld8.jpg

Stick Online
Niet een heel bijzonder spel. De engine is niet zo goed doordat hij in Gamemaker gemaakt is. Het spel zelf is niet bijzonder en niet erg uitgebreid. Maar er was 1 ding dat met spelend hield, en dat was de community. Doordat het spel erg onbekend was, was er maar een klein groepje spelers. Je kende zo'n beetje iedereen.
http://i.imgur.com/z5a1gpP.jpg

Een hele lijst gamemaker spelletjes...
Die ga ik niet allemaal behandelen.

Rumblebox
Gewoon lekker rossen met blokjes. Heerlijk :)
http://i.imgur.com/Pvnf24d.jpghttp://i.imgur.com/gTzIEAB.jpg

Halo
Op Openarena na was dit mijn eerste FPS en eerste game met een goed verhaal. Dat was ook de reden dat ik er gewoon weggeblazen door was.
http://i.imgur.com/cLQO3si.jpg

Hi-tech

Dit is vanaf dat ik mijn pc in juli 2009 kocht. De setup is onder mijn inventaris te zien. Ik kon igg eindelijk moderne spellen spelen :D.


Mass Effect
Dit spel vond ik gewoon ronduit geweldig. Zowel verhaal als feeling was (is) fantastisch. Weinig spellen evenaren dat.
http://i.imgur.com/GwRstqJ.jpg

Team Fortress 2
De enige shooter van Valve die ik echt vermakelijk vind. Teamwork at its best!
http://i.imgur.com/52XFMaY.jpg

The Neverhood
Een point-and-click avontuurspelletje waarvan we in mijn jeugd alleen maar een demo hadden. Zo mooi om die oude tijden eens opnieuw te beleven :)
http://i.imgur.com/VoORZQ8.jpg

Sanitarium
Net zoals bij The Neverhood had ik hier vroeger wel een demo van, maar toen begreep ik er nog niet veel van. Dit spel heeft een zeer goed verhaal.
http://i.imgur.com/rn32Ral.jpg

Mass Effect 2
Nog steeds geweldig! Alleen jammer dat ze een beetje afgedaan hadden van de feeling waardoor ik ME1 in de eerste plaats zo geweldig vond. Ik had eigenlijk ook liever een wat lichter thema gehad.
http://i.imgur.com/LPXhwlX.jpg

Minecraft
Je moet er van houden. Als je dat doet is het verslavend tot in de hoogste graad.
http://i.imgur.com/YHYlDq2.jpghttp://i.imgur.com/YHYlDq2.jpg

Mijn top 3

-3-
: Mass Effect
-2-
: Minecraft
-1-
: Age of Empires 2
Aan welk spel heb jij het meeste plezier gehad?