Onvergetelijke games - Update 2013

Door ClementL op dinsdag 22 oktober 2013 18:00 - Reacties (12)
Categorie: Games, Views: 5.020

Dit is een vervolg op ¨Onvergetelijke games¨, een blogpost van mij uit 2010.

Deel 2: Mooie ervaringen en een toekomstblik

Tijd vliegt, en nergens zo snel als in computerland. Sinds mijn vorige blogpost heb ik alweer een heel aantal goede games gespeeld. Niet alleen dat, er is heel veel aan het veranderen in de gehele computerindustrie. Ik zou zelfs wel druven zeggen dat de gaming-industrie momenteel in een rumoeriger periode zit dan ooit tevoren. Dat leent zich natuurlijk mooi aan een analyse.

1. Onvergetelijke games 2

Mass Effect 3
Als je deel 1 en 2 gespeeld hebt, mag nummer 3 natuurlijk niet ontbreken. Maar helaas, zo episch als de serie startte, zo terleurstellend liep hij af. Het spel op zich was goed het had een aantal geniale momenten, maar de storywriting over het gehele spel gezien was ronduit amateuristisch. Een youtuber genaamd smudboy stelt het spel ook goed aan de kaak.
http://i.imgur.com/qVAP2Vi.jpg

Half-Life 2 (+ Episode 1 en 2)
In mijn eerdere blogpost gad ik aan dat Team Fortress 2 de enige shoorter van Valve is die ik leuk vind. Dit is dus inmiddels niet meer het geval. Wat mij indertijd een beetje van HL afhield waren de horror-elementen. Nu ik ouder ben schrikken die mij niet zo meer af. Uiteindelijk was ik er toch maar weer aan begonnen sinds het op dat moment het enige AAA titel was dat op Linux draait.
Dit spel is simpelweg een must-play voor iedereen die naar een story-driven shooter aan het zoeken is.
http://i.imgur.com/r9LJN42.jpghttp://i.imgur.com/ZHjzB5k.jpg

Portal 2
Nogmaals een spel afkomstig van Valve, en zoals hun traditie dicteert is het een geweldig spel. Nou zal ik niet zeggen dat het een must-play is, maar het komt heel erg nabij.
http://i.imgur.com/1N9xCJ0.jpghttp://i.imgur.com/rqb6o6k.jpg

The Elder Scrolls V: Skyrim
Dit was een beetje een verassing voor mij. Oblivion en Fallout 3 hadden mij niet echt kunnen bekoren. Dit spel deed dat zeker wel, en ik heb er dus ook onverantwoord veel tijd in zitten.
http://i.imgur.com/mR1N3Mu.jpghttp://i.imgur.com/5URenxv.jpg

The Longest Journey (en vervolg Dreamfall)
Ook weer eens een ouderwedse point-and-click. Deze spellen zijn zeer immersive, ondanks dat het eerste spel niet in first/third-person wordt gespeeld. Een must-play voor iedere point-and-click liefhebber, en ik zou zelfs zeggen dat een ieder die een goed verhaal zoekt dit spel moet proberen.
http://i.imgur.com/NYGfABl.jpghttp://i.imgur.com/ccRuPga.jpg

Titan Quest
Gewoon een leuk spel om een beetje coŲp tussendoor te doen.
http://i.imgur.com/u7JuO2n.jpghttp://i.imgur.com/pE1O9ui.jpg

Dungeon Defenders
Ooit nog gespeeld als UDK demo, kwam deze verslavende Tower Defense RPG op steam uit. Leuk om alleen te spelen, nog leuker om samen te doen.
http://i.imgur.com/gMwZv91.jpghttp://i.imgur.com/Veh0Uq9.jpg

Minecraft
Stond ook al op mijn lijstje uit 2010, maar is nog steeds actueel. Het spel is zo uitgebreid als je het zelf maakt, en met een eigen servertje heb ik ook nog een groepje bekenden waar je gewoon een hoop lol mee kunt trappen.
http://i.imgur.com/0SUSez8.jpghttp://i.imgur.com/QGQqV71.jpg
Dit zijn inmiddels verouderde renders van de wereld waar ik sinds 2010 in speel.


Uiteindelijk heb ik niet eens zoveel gemamed afgelopen 3 jaar. Op een gegeven moment begon de leukigheid van shooters een beetje te verdwijnen, en kunnen alleen echt goede games zoals Half-Life 2 mijn nog boeien.

Verder staan Syberia 1 & 2 nog op mijn todo.

2. Waar gaat de toekomst ons brengen?

Het is in game-land rumoeriger dan ooit tevoren. Nieuwe consoles, nieuwe platforms en nieuwe game-centric Operating Systems.
Console-war, maar tegen wie vechten ze nou?
Microsoft en Sony hebben eindelijk na 7/8 jaar nieuwe consoles aangekondigd. Er zijn een paar dingen anders dan bij generaties uit het verleden.
Ten eerste heb je natuurlijk een grotere focus op internet services. Een machine op zich kan mensen niet meer overtuigen een betere optie te zijn. Services en gebruiksvriendelijkheid zullen uiteindelijk waarschijnlijk de doorslag geven. Als het op de hardware aankomt zijn machines niet zo uniek meer: door een vorm van natuurlijke selectie blijven uiteindelijk de betere architecturen over. Dit brengt me bij de tweede punt.
Doordat de hardware voor allebij de partijen door AMD is ontwikkeld, ze allebei op dezelfde architectuur zijn gebaseerd, ze allebei over 8 cores beschikken, en ze allebei 8GB werkgeheugen in het arsenaal hebben, lijken de consoles van deze generatie meer op mekaar dan ooit tevoren. En niet alleen dat: ze lijken ook op de PC.
En ten slotte het belangrijkste: op de E3 leek Sony eigenlijk meer bezig te zijn gamers te overtuigen van de capaciteiten van de console, dan dat ze werkelijk met Microsoft aan het concurreren zijn. En dat is ook niet zo gek. Ze zien langzamerhand potentieŽle klanten weggekaapt worden door de mobiele markt.
http://i.imgur.com/PA6HNIg.jpg

Natuurlijk wil niet iedereen op een mobiel apparaat gamen, er is zeker een markt voor big-screen gamers. Alleen krijgen ze op dat vlak ook concurrentie van makkelijk toegangkelijke alternatieven. Een trend wat mogelijk de komende paar jaar nog door blijft gaan zijn microconsoles zoals de Ouya*. Door hun lage prijs, kleine formfactor en zuinige hardware een aantrekkelijk alternatief. Misschien niet zo hardcore als de traditionele consoles, maar daar zit ook lang niet iedereen op te wachten.
Iets wat uiteindelijk misschien alle consoles de nek om gaat draaien zijn smart-TV´s.
TV´s on steriods
Op dit moment zijn smart-TV functies over het algemeen niet erg indrukwekkend. Maar als je meer richting het high-end segment kijkt word het al wat interresanter. Zo heeft samsung al even TV´s op de markt waarvan je de hardware kunt upgraden. Dit betekend dus dat je gewoon in je TV een console zit waar je op zou kunnen gamen, en zodra hij niet snel genoeg meer is hoef je alleen maar een upgrade te kopen. Dit is natuurlijk voor het gros van de casual-gamers een prettige toegankelijke oplossing.
http://i.imgur.com/Ip9ftIA.jpg
Android a la hardcore-gaming?
Vrij recent nog heeft Valve zijn Linux distro SteamOS aangekondigd. Dit zal praktisch gewoon een OS zijn met alleen de hoofdzakelijke softwarepakketten om games te spelen die direct naar Steam´s Big-Picture modus boot. Op zich is dit een heel mooie ontwikkeling voor gamers: de focus word zo van het apparaat weggehaald. Uiteindelijk zal iedere Linux-game op iedere ¨Steam Machine¨ moeten kunnen draaien. Dit geeft je een zekerheid dat je je games waar en wanneer dan ook kunt spelen, of dat nu is of over 10 jaar. Iets wat de consoles niet kunnen is games van de vorige generatie(s) draaien.
Valve past met zijn SteamOS een beetje dezelfde tactiek toe als Google met Android deed. Dit geeft fabrikanten een initiatief om hardware voor het platform te produceren: er is immers al een basis applicaties die het systeem zal kunnen draaien. Tegelijkertijd geeft dit Valve een nog grotere install base. Daarbij zal Steam ook nog op de desktop kunnen draaien en wordt op zo´n manier voorkomen dat er een ¨walled-garden¨ ontstaat. Immers heeft men de mogelijkheid een alternatief OS met service en games te maken. Mits zo uitgevoerd zou dat een ¨win-win-win¨ situatie zijn.
Overigens is dit natuurlijk een mooie aanwinst voor Linux desktop gebruikers (zoals ik), die zo toegang tot een grotere catalogus games krijgen (en natuurlijk betere Linux drivers :D).
http://i.imgur.com/Z1YZxL1.jpg
Streaming: zet de kraan maar open
Een phenomeen van de laatste paar jaar is is streaming: jij zet een goedkoop appraatje naast je TV en laat al het zware werk op een server gebeuren.
Echter ben ik er nog heel kritisch over. Op dit moment is de latency meestal nog te hoog om als hardcore-gamer tevreden te kunnen zijn. Ook hebben de meeste landen niet zo´n mooi hoge internetsnelheid als Nederland. Voor veel mensen is het dus geen optie. Maar ik verwacht dat tegen de tijd dat er een potentiŽle markt van redelijke grootte is, hardware allang sterk en goedkoop genoeg is om die games lokaal te draaien.
Iets wat zeker op dit moment veel potentie heeft is local streaming, een concept waar Nvidia al een tijd in aan het investeren is. Ook het aankomende SteamOS zal hier ingebouwde ondersteuning voor hebben.
En wat denk jij?
Wat denk ik? Wat doet het er nou toe wat ik denk? Maar aangezien je er toch naar vraagt...
Mijn verwachting is dat de nieuwe consoles de verwachte 10-jarige levensduur niet vol gaan maken. In ieder geval niet in de vorm zoals het nu is. Deze levensduur is alleen maar door Microsoft en Sony opgegeven omdat er waarschijnlijk geen traditionele consoles meer gaan komen na deze generatie.
De mobiele en embedded devices gaan de hele casual-market onder hun hoede nemen, waar Micro-consoles en SteamOS-based consoles de mainstream en hardcore gamers pakken. Open platforms zullen uiteindelijk zegenvieren, ook al zullen propritaire systemen mogelijk nooit verdwijnen.
En de desktop, ja die blijft natuurlijk bestaan ;). De meeste hardcore-gamers en proffessionals zullen nog altijd een normaal bureau-apparaat willen.*Ik zie hier en daar claims dat de Ouya een flop is, maar voor zover ik het weet draaien ze nog steeds. Op mijn eigen Ouya zie ik toch telkens weer nieuwe games verschijnen. Ze hoeven ook geen miljoenen te verkopen om een succes te zijn: het is immers een start-up.


Disclaimer: Dit is allemaal een observatie van een gewone sterveling die wat onderzoek gedaan heeft en de stof verder heeft zitten overdenken. Ik ben geen ziener. Ik ben wel een ICT´er.

Volgende: Onvergetelijke games 12-'10 Onvergetelijke games

Reacties


Door Tweakers user eekhoorn12, dinsdag 22 oktober 2013 21:24

Ik denk persoonlijk dat de Oculus Rift ook een hele verandering in de games wereld kan brengen. En dan zeker hoe we games ervaren. We kijken nu namelijk nog steeds tegen een schermpje aan en ik denk de met de Oculus het gevoel dat je echt in de game zit veel groter kan zijn. Dit geld dan wel alleen voor een bepaald type game, ik gok voornamelijk fps achtige games.

Door Tweakers user DonJunior, donderdag 24 oktober 2013 11:08

Dit lijkt me ook.. kan niet wachten tot het ding ook echt uitkomt (en goed werkt) zodat ik vanaf de bank gewoon met zo'n ding op kan Playstationen.. Ik ben enorm van van GranTurismo.. zou cool zijn als die er ook op gaat werken ooit.. Laat het ding maar snel gemeengoed worden ;)
eekhoorn12 schreef op dinsdag 22 oktober 2013 @ 21:24:
Ik denk persoonlijk dat de Oculus Rift ook een hele verandering in de games wereld kan brengen. En dan zeker hoe we games ervaren. We kijken nu namelijk nog steeds tegen een schermpje aan en ik denk de met de Oculus het gevoel dat je echt in de game zit veel groter kan zijn. Dit geld dan wel alleen voor een bepaald type game, ik gok voornamelijk fps achtige games.

Door Tweakers user gebruikershaes, donderdag 24 oktober 2013 11:11

Grappig, de games die ik uit deze lijst gespeeld heb, zou ik zelf ook zeker weten in dit lijstje zetten! Bovenste 3 namelijk

Door Tweakers user 4aces, donderdag 24 oktober 2013 11:54

onvergetelijke games? er zijn er zoveel :p
popcorn, digger, firepower, stunts,... ik ga er niet aan beginnen :p

top 10 (want met 5 kom ik er niet):
1. x-com (zeker 10 keer uitgespeeld)
2. dune 2 (uitgespeeld met cheats)
3. duke nukem 3d (en maar maps maken... :) )
4. full throttle (beste adventure ever!)
5. unreal tournament (eerste online ervaring)
6. wow (eerste mmo)
7. rtcw (+ET) (na 12 jaar speel ik het nog steeds wekelijks (ET))
8. diablo 2 (op normal zeker 10 keer uitgespeeld maar vanaf nightmare niet meer boeiend in mijn opinie)
9. Age of Mythology (leukste van de AoE reeks (in mijn opinie natuurlijk) )
10. dungeon keeper (waar blijft die overworld!)

(nummering is willekeurig)

verder op het artikel:
Ik hoop dat die steambox goed zijn werk gaat doen en dat er inderdaad meer linux games het gevolg zullen zijn. Ik zal blij zijn als ik die dualboot kan weg doen en enkel nog linux zal gebruiken.
verder consoles en tablets zijn leuk als je niet echt wil gamen :p
muis en toetsenbord ftw!
(zo'n joystick op je touchscreen wat een hell!)

Door Tweakers user Amanoo, donderdag 24 oktober 2013 14:03

Als ik op een toekomstige technologie zou gokken zou het Valve's project/Linux gaming zijn. De rest interesseert me toch niet zoveel. Consoles blijven wel komen, en ik blijf ze kopen als ze een keer voor een paar tientjes langskomen in V&A en ik net wat geld over heb (vooral voor die 3 exclusives die interessant zijn, zoals Mass Effect). Windows gaming is voor mij iets dat neerkomt op vlug een game "lenen" uitspelen en nooit meer naar omkijken (en dat alleen als het echt goede games zijn). Oculus Rift is misschien wel grappig en de rest van de technologie, daar ga ik al helemaal nooit naar omkijken. Van mij mogen er wel meer Linux games uitkomen.

Wat ik onvergetelijke toppers vind zijn games (series) als Unreal Tournament, Half-Life, DotA2 (een wat nieuwere moet ook in het lijstje kunnen, is mijn eerste MOBA), Chrono Trigger, sommige Need for Speed games (vooral sommige hele ouden maar ik weet niet meer welke ik daarvan heb gespeeld, wat recenter: de eerste Most Wanted was er ook wel een waar ik van kon genieten), diverse Super Mario games (met name 64), Mass Effect, Battlefield (met name 1942 en Vietnam), Age of Empires 1/2/Mythology en ik vergeet vast nog wel wat onvergetelijke games te noemen.

Door Tweakers user waldpiek, donderdag 24 oktober 2013 14:24

Ik ben het grotendeel eens al zou ik in plaats van WoW een everquest of star wars galaxies eerste versies kiezen. Ook een day of the tentacels en Theme Hospital. Eigenlijk nu ik aan het typen ben waren de meeste games van toen beter. De goeie ouwe tijd.
4aces schreef op donderdag 24 oktober 2013 @ 11:54:
onvergetelijke games? er zijn er zoveel :p
popcorn, digger, firepower, stunts,... ik ga er niet aan beginnen :p

top 10 (want met 5 kom ik er niet):
1. x-com (zeker 10 keer uitgespeeld)
2. dune 2 (uitgespeeld met cheats)
3. duke nukem 3d (en maar maps maken... :) )
4. full throttle (beste adventure ever!)
5. unreal tournament (eerste online ervaring)
6. wow (eerste mmo)
7. rtcw (+ET) (na 12 jaar speel ik het nog steeds wekelijks (ET))
8. diablo 2 (op normal zeker 10 keer uitgespeeld maar vanaf nightmare niet meer boeiend in mijn opinie)
9. Age of Mythology (leukste van de AoE reeks (in mijn opinie natuurlijk) )
10. dungeon keeper (waar blijft die overworld!)

(nummering is willekeurig)

verder op het artikel:
Ik hoop dat die steambox goed zijn werk gaat doen en dat er inderdaad meer linux games het gevolg zullen zijn. Ik zal blij zijn als ik die dualboot kan weg doen en enkel nog linux zal gebruiken.
verder consoles en tablets zijn leuk als je niet echt wil gamen :p
muis en toetsenbord ftw!
(zo'n joystick op je touchscreen wat een hell!)

Door Tweakers user ABaelemans, donderdag 24 oktober 2013 15:10

Natuurlijk blijven voor vele de eerste generatie spellen het leukste. Dat is gewoon waar het geweld mee is begonnen, dat is gewoon een stukje geschiedenis. Er zijn een paar spellen die ik niet echt uit mijn hoofd kan krijgen, omdat ik ook geschiedenis het interessantste vak vond op school. Hier heb ik het over b.v. de oude Medal of Honor: Allied Assault of Frontline, Ik zit nog steeds met de derde of vierde missie in mijn hoofd waar je tussen al dat geweld met je kameraden en die boten het strand van NormandiŽ op gaat om de Duitsers in hun bunkers tegemoet te komen. Of de missie waar je een weg moet banen door Arnhem en de Arnhemse brug. En niet te vergeten de missie waar je op een geheime zoldertje komt waar een vrouwtje Nederlands zit te praten over de verstopte radio, gevolgd door het redden van een gevangene. Tegenwoordig stoppen ze er een nucleaire bom in als missie en je hebt een verhaallijn.. Battlefield 3 vond ik dan ook lachwekkend slecht, zowel storymode als de gameplay zelf.

Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd niet veel geld heb, daarom heb ik goed opgelet op wat ik heb gekocht. Het enige spel waar ik de volle mep voor heb betaald is GTA 5. Het is geweldig om iets te doen waar je in het echt niet eens aan denkt.

En om terug te komen op de laatste jaren..
Voor de rest heb ik mij echt vermaakt met vele Humble Bundles. Mark of the Ninja was voor mij echt een must. Die herinner ik nog steeds. Ik ben een grote metal (muziekgenre) liefhebber, dus BrŁtal Legend was genialiteit ten top. Trine heeft mij ook de nodige uurtjes gekost.
Voor coop ga ik naar Counter Strike (in dit geval GO), maar dan ook alleen met bekende mensen. Want 95% van de spelers tegenwoordig.. :X

Nee, spellen van de huidige generatie kunnen mij niet meer bekoren. We hebben zowat alles al gezien. Doe mij maar een lekker simpel spel als CS waar je het vooral met je vrienden mee moet hebben, want zover is iedere public-online spel verneukt door spelers die niet weten waar de toetsen zitten.

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 oktober 2013 15:11]


Door Tweakers user 4aces, donderdag 24 oktober 2013 15:37

ABaelemans
Medal of Honor: Allied Assault of Frontline: leuk ;)
GTA 5: ben terug aan gta2 begonnen (gratis te verkrijgen bij rockstar)

Humble Bundles: tegenwoordig alles wat ik nog koop. veel goed spellen of indy of meer dan 1 jaar oud maar mits ik toch veel jaren achtersta ;)

Voor coop ga ik naar Counter Strike (in dit geval GO), maar dan ook alleen met bekende mensen. Want 95% van de spelers tegenwoordig.. :X
want zover is iedere public-online spel verneukt door spelers die niet weten waar de toetsen zitten.
::
Ik vind het vooral spijtig dat online game tegenwoordig zo agressief is vroeg was het gg en nice frag hier en daar terwijl nu isset wtf cheat... noob... gay... tetten en als je iets terug zegt maak je het alleen erger.
dus speel ik maar stilletjes en zet de chat uit maar dat is toch minder leuk dan het vroeger online was.

Door Tweakers user ClementL, donderdag 24 oktober 2013 15:49

4aces schreef op donderdag 24 oktober 2013 @ 11:54:

top 10 (want met 5 kom ik er niet):
1. x-com (zeker 10 keer uitgespeeld)
2. dune 2 (uitgespeeld met cheats)
3. duke nukem 3d (en maar maps maken... :) )
4. full throttle (beste adventure ever!)
5. unreal tournament (eerste online ervaring)
6. wow (eerste mmo)
7. rtcw (+ET) (na 12 jaar speel ik het nog steeds wekelijks (ET))
8. diablo 2 (op normal zeker 10 keer uitgespeeld maar vanaf nightmare niet meer boeiend in mijn opinie)
9. Age of Mythology (leukste van de AoE reeks (in mijn opinie natuurlijk) )
10. dungeon keeper (waar blijft die overworld!)

(nummering is willekeurig)

verder op het artikel:
Ik hoop dat die steambox goed zijn werk gaat doen en dat er inderdaad meer linux games het gevolg zullen zijn. Ik zal blij zijn als ik die dualboot kan weg doen en enkel nog linux zal gebruiken.
verder consoles en tablets zijn leuk als je niet echt wil gamen :p
muis en toetsenbord ftw!
(zo'n joystick op je touchscreen wat een hell!)
Dat zijn inderdaad een hoop klassiekers. Alleen staan in deze lijst de games die ik sinds deze post heb gespeeld. Daarom staan er niet veel oldies in.
En de grootste markt zijn juist de casual gamers, de mensen die ¨niet echt¨ willen gamen.
Nou dat denk ik dus niet. Ik zou zelf zeggen dat dat zo duidelijk is dat het naiŽf is om te denken dat ze blijven komen.
En zelfs al komen er nieuwe, ik denk dat ze tegen die tijd moeilijk meer SteamOS kunnen verdringen. Valve heeft een perfecte manier om aan klantenbinding te doen, en dat is namelijk dat je games aan je account gebonden zijn. Als je naar een nieuwe Steam Machine upgrade zul je al je oude games meenemen, iets wat geen enkele console eerder heeft gedaan.
Deze mensen hebben er ook wel wat verstand van/

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 oktober 2013 17:18]


Door Tweakers user ClementL, donderdag 24 oktober 2013 15:52

ABaelemans schreef op donderdag 24 oktober 2013 @ 15:10:
Humble Bundle...
Mark of the Ninja...
BrŁtal Legend...
Trine...
Counter Strike...
Jij ziet er behoorlijk Linux-ready uit :P
4aces schreef op donderdag 24 oktober 2013 @ 15:37:
[...]
Ik vind het vooral spijtig dat online game tegenwoordig zo agressief is vroeg was het gg en nice frag hier en daar terwijl nu isset wtf cheat... noob... gay... tetten en als je iets terug zegt maak je het alleen erger.
dus speel ik maar stilletjes en zet de chat uit maar dat is toch minder leuk dan het vroeger online was.
I feel you...

Door Tweakers user PdeBie, donderdag 24 oktober 2013 16:18

Ik ben persoonlijk heel erg benieuwd naar wat de Oculus Rift gaat doen.

Alleen al het idee dat je in de spelwereld zelf denkt te zitten. Ik vind horror games nu al verschrikkelijk eng, kan je nagaan met de Oculus Rift.

Door Tweakers user AJdeWit, vrijdag 25 oktober 2013 09:04

Vroeger heeeeeeeel veeeeeeeeeel Titan Quest gespeeld. (Warfare/Defender = Conquerer) van level 70 meende ik. Ge-wel-dig spel! Heel vet om het te spelen! Eerste keer dat ik het offline speelde was heel vet. Toen ik het online speelde werd het spel nog zoveel leuker. Immortal Throne maakte het alleen wat 'meh'.

Reageren is niet meer mogelijk